COVID-19-el kapcsolatos beutazási szabályok Reunionra

A COVID-19-el kapcsolatos jelenlegi hatályos szabályozás szerint Reunionra való beutazás feltétele 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatása. Az utazás során és a szigetre történő belépéskor a 11 év feletti utasoknak a maszk hordása kötelező.

Reunion – a Trópusi Európa felfedezése 12 napban

 

 

Reunion dióhéjban

Franciaország szinte ismeretlen trópusi megyéje Reunion jelenleg is az Európai Unió része. Fehér és fekete homokos tengerpartok, vaníliaültetvények, dús trópusi erdők, 2-3 ezer méter feletti csúcsok, meredek hegyoldalakat tarkító vízesések, aktív vulkánok váltogatják egymást. A tűz és a víz szigete olyan, mint egy óceánba pottyant édenkert, területének mintegy fele UNESCO világörökségi védelem alatt áll. Utazásunk során ezt a trópusi, sokszínű vidéket fedezzük fel, amely másfél évszázadon keresztül lakatlan maradt a természetes kikötők hiánya következtében, de ma már kulturális kavalkád tárul elénk és a kreol konyha különlegességeibe is belekóstolhatunk.

Franciaország trópusi területe
Fehérhomokos tengerpartok
Kiváló kirándulási lehetőségek
Többszáz vízesés, 3000 m-es vulkánok
Francia és a helyi kultúra keveredése
Európai szintű közbiztonság
EUR hivatalos pénznem


Főbb látnivalók, amiket nem hagyunk ki

 • Saint-Gilles les Baines vagy a Plage de l’Hermitage tengerpartjai
 • Roche Verre Bouteille és Cap Noir sziklacsúcsok Cirque de Mafate kaldéra
 • Saint-Gilles Ravine kanyon, Bassin Cormoran és a Bassin des Aigrettes vízesések
 • Piton des Neiges vulkán Cirques des Salazie / Mafate / Cialos kaldéra
 • Cascade de Bras Rouge kanyon és vízesés
 • Le Trou de Fer vízesés, Bélouve-erdő
 • Piton de la Fournaise vulkán
 • Cascade du Trou Noir (Fekete lyuk-vízesés) és a Grand Galet (Langevin-vízesés).
 • Le Cap Méchant és a Le Cap Sel sziklaszirtek
 • Takamaka-völgy
 • Bassin la Paix (Béke-tó), Bassin la Mer vízesések
 • L’Anse des Cascades partszakassz

 

Az utazás csoport- és idegenvezetője

A reunioin-i körutazásunk csoportkísérője,
Veszlikova Anikó


Térkép

Tervezett útvonal

Első nap - Utazás Reunionra párizsi átszállással

Indulás Budapestről Párizsba, majd onnan Reunionra. Érkezés St. Denis-be a késő esti órákban, szállásunk elfoglalása Saint-Gilles-Les-Bains-ben. Iloha Seaview Hotel***

Második nap - Akklimatizálódás, strandolós nap Saint-Gillesben vagy a környék felfedezése

Az első teljes reunioni napunkat kétféle módon tölthetjük el.:

 • vagy strandolunk a mesés Saint-Gilles les Baines vagy a Plage de l’Hermitage fehérhomokos, türkizkék vizű tengerpartján (Plage de Boucan Canot)
 • vagy aktívabban, és az alábbi programra megyünk: kora reggel autóval a közeli kilátóteraszokhoz indulunk – Roche Verre Bouteille és Cap Noir, ahol egy rövidebb séta keretében gyönyörű panoráma nyílik a Mafate kráterre (Cirque de Mafate). Visszatérve a városba kora délután felkeressük a botanikus kertet Saint-Gilles-ben (Jardin d’Eden), majd delfin- és bálnalesre indulunk Saint-Gilles kikötőjéből (a bálnales extra költsége 30 EUR/fő)
Harmadik nap - Strandolós szabadprogram vagy látogatás a Saint-Gilles Ravine kanyonban

Ezen a napon szintén választhatjuk a strandolást a tengerparton, de ha nem, akkor kirándulást teszünk a közeli Saint-Gilles Ravine-ben (kanyonban). Ez egy kb. másfél órás séta a dzsungelszerű kanyonban, melynek végén két csodálatos vízesést találunk, a Bassin Cormoran-t és a Bassin des Aigrettest, melyben meg is mártózhatunk.

Negyedik nap - Utazás a kaldérákba, a Cirque de Cilaos szivébe

A strandolós napok után a sziget belsejébe vetjük magunkat. Reunion északi belső területeit a Piton des Neiges vulkán három kiterjedt kráterre tagolja: Cirques des Salazie / Mafate / Cialos. Bázisunkat az 1200 méter magasan fekvő Cilaos-ban rendezzük be, itt fogunk 3 napig lakni és minden nap könnyed kirándulásokat tenni a kanyonokkal, vízesésekkel és buja növényzettel teli kaldérában. Szállásunk a HOTEL DES NEIGES***-ben lesz.

Ötödik nap - Kirándulás a Cascade de Bras Rouge - hoz Cilaosból

Mai kirándulásunk úticélja a Cascade de Bras Rouge kanyon és vízesés, ahol a Bassin Roche és a La Chapelle medencékben fürödni is tudunk.

Hatodik nap - Hellbourg és a Trou de Fer

Mai napunk úticélja Reunion ikonikus vízesés csoportja, a Le Trou de Fer. A 300 méter mély kanyon geológiai különlegesség, és ez egyben Franciaországi legmagasabb vízesése, 720 méteres. Gyalogosan közelítjük meg a Bélouve-erdőn keresztül, fa formájú páfrányok, százéves tamarinok alatt. Hajnalban indulunk, mert késő délelőtt már ködbe burkolózik a kanyon, ekkora érkezik meg ugyanis a tenger felől a meleg, párás levegő, mely lehűlve kicsapódik. E terület ezért a sziget, de a világ egyik legcsapadékosabb része, évente 12 méternyit is szokott esni. Ennek következménye az erdő páratlan sűrűsége és vitalitása, a fák ágai ugyanis mindenféle görbületet hoznak létre a napfényért való tülekedésben.

Hetedik nap - A déli kráter felfedezése - Piton de la Fournaise

Elbúcsúzva Cilaostól és az északi kaldéráktól délnek vesszük az irányt, felkeressük a déli krátert, a Piton de la Fournaise-t melynek arculata sokkal kopárabb és kietlenebb. Réunion egyetlen aktív vulkánja (ami rendszeres kitörései miatt az egyik legaktívabb a világon) valószínűleg a sziget legnépszerűbb turistacélpontja. A gyakori erupciók következtében az ösvények nyomvonalai is folyamatosan változnak. A kopár, holdbéli táj meghökkentő színei és kietlensége maradandó élmény mindenkinek. Szállásunk Saint-Joseph-ben lesz, a LA ROSE DU SUD -ben

Nyolcadik nap - Grand Galet és Cascade du Trou Noir

Ma ismét két fantasztikus vízesés kerül terítékre, a Cascade du Trou Noir (Fekete lyuk-vízesés) és a Grand Galet (Langevin-vízesés). A Langevin folyók mentén találhatóak, könnyű megközelíteni mindkettőt, a tó kristálytiszta és fürdősre tökéletesen alkalmas. Mélysége lehetővé teszi, hogy akár 3 méteres magasságból beleugráljunk. A Grand Galet pedig sokak szerint Reunion legszebb vízesése, a kristálytiszta víz szikláról sziklára fátyolként hullik alá. Napunkat a tengerparton zárjuk a Le Cap Méchant és a Le Cap Sel impozáns bazaltláva formációinál.

Kilencedik nap - Takamaka-völgy, Bassin la Paix és Bassin la Mer vízesések

A Takamaka-völgyet autóval nem lehet teljesen megközelíteni, az út véget ér egyszer csak, és utunkat gyalogosan tudjuk folytatni. Kellemesen induló szerpentin következik, mely néhány száz méter után elágazik és utunk balra meredeken lefelé visz a dzsungel szívébe. A rövid de lejtős szakasz után számtalan apró vízesésen kell átkelnünk, mire elérünk a zárógáthoz, és közben megértjük azt is, honnan ered a Takamaka-völgy másik neve, ami nem más, mint Türelem. A völgy után a Bassin la Paix (Béke-tó)-hoz autózunk. Különleges a látvány: a vegetáció érintetlen, a kristálytiszta víz fürdeni hívogat, de csak egy kilátóról tekinthető meg. Innen egy kb 1300 méteres kényelmes séta után jutunk el a Bassin la Mer tóhoz, ahova már fürdőruhában érdemes érkezni, mert a tó egy folyócskában gázolva közelíthető meg.

Tizedik nap - Lávabarlang túra és a L'Anse des Cascades

Délelőtt különleges túrára megyünk. A Piton de la Fournaise vulkán lávafolyásakor keletkezett lávaalagutakat fedezzük fel, színpompás, cseppkőformájú vagy üveges falak közt sétálva (védőfelszerelés biztosítva). Délután az egyik legszebb reunioni partra látogatunk, L’Anse des Cascades-hez (Vízesések öble). A partját szegélyező pálmáival, dús, üde pázsitjával egyik legkellemesebb piknikezőhely a szigeten. Nevét a sok apró vízeséséről kapta, amelyek vize a sík részen újra patakokat alkotva csörgedezik az óceán felé. Szállásunk: Saint-André – POIVRE LE CITRONNELLE

Tizenegyedik nap - Salazie kaldéra

Ma a Cirque de Salazie kaldérában kalandozunk. Nevét a malgas salazy szóból származtatják, aminek jelentése háromlábú állvány amire a fazekat helyezték. Első látványosságunk a Cascade Blanche vízesés majd a Voile de la Mariee (Menyasszonyi fátyol) vízesés. Rövid séta után elérjük a La Mare á Poule d’Eau tavacskáját. A hely elbűvülő, nyugodt és szolid. Csak a madarak hallatják hangjukat, ideáli spihenő a Salazie kaldéra kirándulásai után.

Tizenkettedik nap - Saint-Denis - Indulás haza

Utolsó napunkat, mivel a repülőnk csak este indul, Saint-Denisben, Reunion fővárosában töltjük. Szabad program van, most érdemes elintézni az esetleges ajándékvásárlásokat. Izgalmas Saint-Denis városi piaca, ahol a kultúrák keveredésének színkavalkádjában merülhetünk el, a nyugalomra vágyóknak meg ajánljuk a Le Jardin de l’État parkját, ami az 500 különféle pálmafajt bemutatva az egyik legszebb egzotikus fa gyűjtemény a világon

Szállásaink

Saint-Gilles des Baines – Iloha Seaview Hotel*** – https://www.iloha.fr
Cilaos – HOTEL DES NEIGES*** – http://www.hotel-des-neiges.com
Saint-Joseph – LA ROSE DU SUD – https://larosedusud.com
Saint-André – POIVRE LE CITRONNELLE – http://poivre-et-citronnelle.com

Részvételi díj

 1850 EUR / fő

 • Egyágyas felár kérhető, ennek költsége: 50 EUR/éjszaka
 • Félpanziós ellátás kérhető: 30 EUR/vacsora

Mit tartalmaz a részvételi díj?

 • 10 éjszakára a szállást 2 személyes szobákban szállodákban
 •  minden nap bőséges reggelit
 • a programban szereplő túrákat és kirándulásokat
 • a Rénunion szigetén belüli utazást a program szerint bérelt kisbusszal
 • magyar nyelvű csoport- és idegenvezetést

Mit NEM tartalmaz a részvételi díj?

 • repülőjegyet
 • egyéb étkezést
 • fakultatív programok
 • biztosítás

Repülőjárat

► ODAÚT

Air France (www.airfrance.com)
Budapest – Párizs – Saint-Denis
12:15 – 10:15

◄ VISSZAÚT

Air France (www.airfrance.com)
Saint-Denis – Párizs – Budapest
20:50 – 11:30

 

Fakultatív programok

Bálna- és delfinles
Saint-Gilles les Bainesből induló hajókon 2 órás bálna és delfinles – 30 EUR

Parasailing
Vízi ejtőernyőzés változatos tematikával és időtartammal – 80-140 EUR

Snorkeling
Déli partok mentén szinte bárhol – ingyenes

Botanikus Kert – Jardin des Eden
Saint-Gilles les Baines-ben botanikus kerte látogatása – ingyenes

Tudnivalók Reunionról

A szigetről
Réunion a Mascarenhas-szigetcsoporthoz (és ezáltal Afrikához) tartozó sziget, nagyjából 50 km széles és 70 km hosszú, Madagaszkártól 800 km-re keletre található. A kelet részen található 2631 m magas aktív Piton de la Fournaise pajzsvulkán és az északnyugati Piton des Neiges (3070 m) vulkán a sziget vulkanikus eredetére utal. A hegyeket dús esőerdők borítják, a vegetáció elképesztően változatos. A szigetet a portugál Diogo Dias, Bartolomeu Dias testvére fedezte fel 1507. február 9-én. 1638 óta a franciák birtoka. 1640-ben a sziget neve Bourbon-sziget lett. 1642-ben francia telepesek népesítették be. 1793-ban kapta az “Île de la Réunion”, azaz “Újraegyesítés szigete” nevet a Marseille-i forradalmárok és a párizsi Nemzeti Gárda 1792-es egyesülésének emlékére. 1801-ben a sziget új nevet kapott: “Île Bonaparte”; 1810-ben a brit haditengerészet visszanevezte Bourbon-szigetre, majd az 1848-as francia forradalom óta ismét a Réunion nevet viseli. 1946-ban Franciaország tengerentúli tartományává nyilvánították, majd 1974-ben tengerentúli megye lett. Réunion 1973 óta a francia fegyveres erők legfontosabb indiai-óceáni támaszpontja, a szigeten mintegy 4000 katona állomásozik. Kezdetben fegyencgyarmatként használták, majd kávét, később cukornádat termesztettek itt.

Térerő, elektromos hálózat, internet
Mivel Réunion Franciaország, és így az Európai Unió része, az EU-s roaming díjak élnek, Mauritiuson azonban számolni kell a roaming díjakkal. Térerő természetesen majdnem mindenhol van, a lefedettség közel 100 %. Az ingyenes wifi viszonylag elterjedt, éttermekben és több városka főterén gyakori.

Elektromosság
Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az EU- szabványnak – így az itthoninak – azaz 230 V. Szállásainkon mindenhol tudod tölteni az elektromos készülékeket (pl. telefonok, fényképezőgép, kamera akkumulátorok).

Közbiztonság
A közbiztonság jellemzően nagyon jó, hiszen kis szigetekről van szó, hol – a turistákat leszámítva – mindenki ismer mindenkit. Ennek ellenére a nagyobb városokban (pl: Port Louise, Saint-Denis) az alapszintű elővigyázatosság elvárt.

Időjárás
Réunion vulkanikus szigete megdöbbentően változatos természeti adottságokkal rendelkezik, a sziget időjárására egyszerre hat az óceáni, a szubtrópusi és hegyvidéki éghajlat: a magasabban fekvő területeken gyakoribb a csapadék, a felhőkkel fedett égbolt, de félóra autózás után újra ragyogó, napfényes tájakon járunk. Utazásunk a melegebb és csapadékosabb nyári szezon végére illetve a hűvösebb ám sokkal szárazabb téli időszak elejére esik. A hűvös persze relatív, hiszen mind Réunionon mind pedig Mauritiuson a nappali hőmérséklet így se fog 27-25 fok alá csökkenni, éjszaka pedig kicsivel csúszhat csak 20 fok alá a hőmérő higanyszála.

Felszerelés
Kis hátizsák egynapos túrákhoz, jól bejáratott, vízálló túrabakancs, túranadrág, pulóver, jó minőségű esőkabát, fejlámpa tartalék elemmel!, túrabot, nap elleni védelem: napszemüveg, fejfedő, naptej, piperekészlet, gyógyszerek, sebtapasz, fásli, fényképezőgép, fürdőruha, vékony hálózsák, szandál.

Higiénia
A higiéniai körülmények hasonlóak a nyugat-európai állapotokhoz, természetesen a megszokottól eltérő ivóvíz fogyasztása okozhat némi gondot, ezért javasolt a palackozott víz fogyasztása. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magunkkal vinni: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, fertőtlenítőszert, ragtapaszt.

Élelem
A repülőútra a transzferek közötti várakozás idejére érdemes némi élelmiszertartalékkal készülni, az útra azonban nem kell nagyobb mennyiségű élelmiszert, konzerveket hozni hazulról, a réunioni árak alig valamivel magasabbak az otthon megszokottnál. A réunioni konyhát mindenképp érdemes kipróbálni, különösen azoknak, akik szeretik a friss, minőségi halételeket. Az árak nyugat-európai színvonalúak, egy alapos vacsora üdítővel, kávéval kb. 20-30 euróba kerül.

Pénzügy
Réunion hivatalos fizetőeszköze az EURÓ, melyet célszerű itthonról vinnünk. Az általunk javasolt minimális költőpénz 300-400 Euró. Ez nagyjából fedezi a napi étkezéseket, a fakultatív programok, apróbb ajándéktárgyak költségeit. ATM-ek sok helyen vannak és nagyobb üzletekben, szupermarketekben természetesen lehet bankkártyával is fizetni.

Vám
Az alapprogramon résztvevő magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél szükséges, amely nem veszíti el érvényességét az utazás ideje alatt.

Csomag
Érdemes egy nagyobb utazó- vagy hátizsákba és egy kisebb kézipoggyászba/hátizsákba pakolni. A nagy poggyász súlykorlátja a légitársaság szabályozásától függ (általában 20 kg).

Biztosítás
Kötelező! Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.

Árak és Időpontok

1850 EUR / fő

+ repjegy
Minimum 4 utas esetén
(maximális létszám 8 fő)

Az utazás időpontja(i):

2021. május 7-19.
2021. július 16-28.
2021. október 8-20.

Ha már nem bírod a trópusokat, elviszünk szívesen hidegebb éghajlatra, tekintsd meg utazási ajánlatainkat Izlandra – I Love Iceland